Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι


Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι

Ευτυχίας Γερ. Μάστορα
(Παπαγεράσιμου)

© Ευτυχία Γερ. Μάστορα (Παπαγεράσιμου)
 Διεύθυνση: Αθηνών 81 - Τ.Κ. 26441, Πάτρα 
 Τηλ.: 2610 436 818, Κιν.: 6974563 159

Ἐκδόσεις «ΤΑΩΣ»,

Η/Τ : anastasios2009@yahoo.gr  -  

Πρόλογος

Την Ευτυχία Μάστορα την γνωρίζουμε ως καταξιωμένη και εμπνευσμένη παιδαγωγό με ουσιαστική θητεία στην εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα ακοής, ως συγγραφέα με εύστοχη πένα  και ζυγισμένο λόγο και  ως ποιἠτρια με πηγαία έμπνευση και ιδιαίτερο ταλέντο.

Οι στίχοι της στην πρώτη ποιητική της συλλογή «Παξινοί Δεκαπεντασύλλαβοι» μας ξαφνιάζουν ευχάριστα  και μας οδηγούν «επί τας πηγάς των υδάτων» της ιδιαίτερης πατρίδας της, στις οποίες αναβαπτιζόμαστε.
Με όπλο της την αλάνθαστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας  και πλούτο της την ντοπιολαλιά του νησιού της, χειρίζεται άριστα τον απαιτητικό δεκαπεντασύλλαβο των στίχων της και μας συνεπαίρνει.
Επισημαίνουμε επαναληπτικά αυτές της τις αρετές και στο παρόν μικρό (σε έκταση) πόνημά της και απολαμβάνουμε μαζί της το ταξίδι στους Μύθους και Θρύλους των αγαπημένων της Παξών.
Ευχόμαστε από καρδιάς να ’ναι μακρύς ο δρόμος και το ταξίδι αυτό της ποιήτριας να μας βγάζει πάντα σε ξέφωτα χαράς και λιμάνια Ευτυχίας.
Γώγου - Σταματέλλου
Φιλόλογος  



Εισαγωγικό σημείωμα

Το μουσικό έργο του διακεκριμένου Ιταλού μουσικοσυνθέτη EdoardoBruni «Επτά Μετατροπές για άρπα από παξινούς μύθους και θρύλους» εκτελέστηκε στους Παξούς στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.
Το κοντσέρτο πραγματοποιήθηκε, παρουσία του συνθέτη, στο Δημοτικό Σχολείο του Λογγού και ήταν η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ Παξών 2017, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Φίλοι των Παξών». Άρπα έπαιξε η Ιταλίδα αρπίστρια Francesca Tiralle. Την εκδήλωση και τους καλλιτέχνες παρουσίασε η ψυχή του Φεστιβάλ Φαίη Λύχνου.
Το κοντσέρτο παρακολούθησαν πολλοί φιλόμουσοι ξένοι παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι των Παξών και αρκετοί Παξινοί. Παρόντες ήσαν και ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Μπογδάνοςμέλη του Δημοτ. Συμβουλίου και του Συλλόγου «Φίλοι των Παξών».
Το πιο πάνω μουσικό έργο προτάθηκε από τον συνθέτη ως μουσικο-ποιητικό κοντσέρτο, όπως φαίνεται από το κείμενο που υπογράφει ο ίδιος (σελ. 11).
Έλαβα αυτό το κείμενο τον Φεβρουάριο του 2017. Η ποιητική συλλογή«Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι» απαντά στο ποιητικό τμήμα του κοντσέρτου. Κάθε ποίημα της συλλογής απαγγέλεται πρίν από κάθε μουσικό κομμάτι, το οποίο ο συνθέτης ονομάζει «Μετατροπή» και εισάγει τον ακροατή στο θέμα της μουσικής που ακολουθεί.
Αισθάνομαι επιιτακτική ανάγκη να ευχαριστήσω και από την θέση αυτή τον λαμπρό μουσικοσυνθέτη Edoardo Bruni, που τίμησε το μικρό μας Νησί, γράφοντας με τόση αγάπη για τους Παξούς την έξοχη μουσική του σύνθεση, μια σύνθεση που την εμπνεύστηκε στο Νησί μας και πραγματοποίησε εκεί την πρώτη της εκτέλεση.
Από καρδιάς επίσης ευχαριστώ την δεξιοτέχνη αρπίστρια FrancescaTiralle για την αριστοτεχνική εκτέλεση του μουσικού έργου με την άρπα της, που οι πλούσιες και συναρπαστικές μελωδίες της πλημμύρισαν την ιστορική αίθουσα και μας μάγεψαν.
Τους στίχους απήγγειλε με εκφραστικότητα η Σία Λύχνου, την οποία ευχαριστώ θερμά. Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλω και στη Φαίη Λύχνου, που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω για μιαν ακόμη φορά με τους στίχους μου την αγάπη μου για το ακριβό μας Νησί.

Ευτυχία Γερ. Μάστορα
(Παπαγεράσιμου)
Σεπτέμβριος 2017


Η κ. Ευτυχία Μάστορα με τον εκδότη κ. Αναστάσιο Κωστόπουλο



Η κ. Ευτυχία Μάστορα με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη